Теория на литиевите батерии

Мултимедийният аудио и видео плейър iPod touch се явява нещо като малкият брат на iPhone. Устройството разполага с голяма част на функциите и възможностите на мобилния телефон, може да изпълнява софтуер, да се ползва за музика и филми и за браузване в интернет.
reloopz

Теория на литиевите батерии

Мнение от reloopz »

Доста попрегледах нета във връзка с темата и реших да систематизирам:

1.Пълното разреждане всъщност e 1 charge cycle.
2.Пълното разреждане е това което увеличава живота на батерията.
3.Пълното зареждане е само за да се използва устройството по-дълго време, то няма отношение към живота на батерията.
4.Може да дозареждате батерията дори и да не е до 100%. Това не се отразява на живота и.
5.Конкретно за Ipod: 2 часа зареждане е 80%, още 2 часа за пълно зареждане, при условие да не се ползва устройството.
6.Пълният цикъл(charge cycle)=пълното разреждане може да се извърши и в няколко последователни дни. Сумират се % с които е намаляла батерията-трябва да са 100% за да се отчете 1 цикъл.
Например 1вия ден от пълно зареждане изхабявате 50% и дозареждате до 80%. 2рия ден изхабявате пак 50% - ето ви го завършен единия цикъл въпреки че имате 30% резерв в батерията.
7.Всеки Пълен цикъл(charge cycle) намалява живота на батерията. След 1000 разреждания капацитета и спада безвъзвратно на 80%
8.Ако ползвате редовно устройството - пълните цикли сами се завършват по правилото за изконсумирана енергия до 100%. Умишлено(съзнателно) разреждане на батерията един път месечно и зареждането и важи само за случаите когато устройството не се ползва дълго време.
9.Не оставяйте батерията без заряд.
10.Топлото е по-голям враг на батерията от студеното. Темп диапазон (0-35 С)
Аватар
DanteIX

Re: Теория на литиевите батерии

Мнение от DanteIX »

да добавя някой неща които някой хора бъркат

броя на циклите не определя 100% живота на батерията

стария ми лаптоп беше на 130+ цикъла и 87% живот
на жена ми нейния беше на 350+ цикъла и 93% живот
стария ми айпод класик беше на 750+ цикъла и 78% живот (не бях първия му собственик)
скоро имах работа с един макбук на 87 цикъла и 62% живот на батерията
а стария ми пауърбук беше на 800+ цикъла и на 36% живот на батерията

едно което знам за този тип батерий е че не добре батерията да пада до 0 и за да се брои цикъла трябва да падне под 94-95% заряда, някъде някой казваше
че ако си ритнеш кабела ако ще на 100% да е батерията брои цикъл, не е вярно
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
reloopz

Мнение от reloopz »

Каква програма за Ipod ползваш за определяне на брой цикли и % живот на батерията ?
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Има едно просто правило, което подържа батериите в оптимално състояние: трябва поне веднъж седмично (или на 4-5 цикъла) батерията да се остави до 0% (да угасне) и после наведнъж да се зареди до 100%. И колкото по-често се прави тъй - толкоз по-добре... и обратното: колкото по-често се правят частични дозареждания - толкоз по-бързо се скапва. L-)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

reloopz написа:Каква програма за Ipod ползваш за определяне на брой цикли и % живот на батерията ?

ми аз не ползвам нищо специално, имам си един гаджет на мака който ми показва статистиката и на прикачените устройства, иначе го има и за айфон и айпод тъч същия, за джам незнам дали го има, но гаранция има подобен, потърси в гугъл
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Аватар
MtMCooLBG

Мнение от MtMCooLBG »

Сподели с нас как се казва, че досега за iPhone/iPod не съм намерил програма която да ми показва циклите на батерията.
iPhone 3GS 16GB White - Official Unlocked from O2(UK) - iBoot 359.3 - iOS 6.1.6 - Drowned
iPhone 4S 16GB White - Factory Unlocked - iOS 8.1.3
iPad Air 2 64GB + Cell Space Gray - iOS 8.1.3
------------------------------------------
Полезни ръководства за iPhone
Смяна на TTL стойността на IP пакетите
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

MtMCooLBG написа:Сподели с нас как се казва, че досега за iPhone/iPod не съм намерил програма която да ми показва циклите на батерията.
http://www.islayer.com/apps/istatpro/

показва още сума ти глупости освен циклите и живота има и за айфон/айпод тъч в сайта

хммм явно от епъл са забранили да се правят апликаций показващи циклите на мобилните батерий, за което е щяло да има дело

интересно защо, но това което виждам е според епъл айфон/тъч батерията губи около 20% живот за 300-400 цикъла (средно 2 години)

и "умира" за около 800-1000 цикъла (около 5 години), за апликация измерваща циклите явно е имало но е махната по молба на епъл ис е водят преговори за пускането и отново

istatpro обаче показва максималния заряд на батерията и грубо може да се сметнат циклите
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Zvezdo

Мнение от Zvezdo »

Пичове искам само да ви помогна малко. Всичко е вярно и се радвам че си пазите устройствата и аз правя така.
Само не съм съгласен че пълното разреждане помага на батерията. То и помага да показва точно, но пълното разреждане е вредно, изрично навсякъде за такива батерии се споменава да не се оставят без зарчяд. Те "обичат" да бъдат пълни и не разредени, затова аз ще я разреждам до край колкото мога по рядко. Има таблици в интернет показващи че точно пълното разреждане намалява броя цикли живот. За пример batteryuniversity е добър сайт на английски. Ако не си ползвате устройството веднага не е хубаво да се държи на 100% заредено, понеже батерията се нагрява а топлината е втория и враг. На 40% за складиране е идеално на хладно.
Зареждането след 80% става бавно понеже тези батерии се зареждат на такъв принцип накрая тока на заряд е доста малък и това удължава времето, нормално.
С една дума това са идеалните батерии, зареждаш винаги когато можеш и това дори и удължава живота :)

Малко дълго стана, отвличам се!
Публикувай отговор