Oптимизиране на работата на батерията

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
playboyko_
supporter

Oптимизиране на работата на батерията

Мнение от playboyko_ »

Почти всички имаме проблем с батерията на jailbreak-натите устройства или по-точно, че пада доста бързо.
Самият jailbreak няма как да влияе върху батерията, правят го някои от програмите, инсталирани от Cydia (по-специално тези, които ползват MobileSubstrate, тъй като зареждат динамични библиотеки, които работят във фонов режим, както и тези, ползващи daemon-и). Затова избягвайте подобен тип програми.

Ето няколко бързи съвети, които е препоръчително да направите или да спазвате:

0. Актуализирайте до последния наличен софтуер (ако сте с фабрично заключен телефон не правете това!)
1. Не оставяйте Wi-Fi включен ако не го ползвате.
2. Намалете Brightness(яркостта) до толкова колко ви устройва.
3. Спрете 3G връзката ако няма да я ползвате (Settings/General/Network/OFF).
4. Изключете Location Services (Settings/General/ OFF Location Services).
5. Сложете Автоматичното заключване на 1 минута (Settings/Genaral/Auto-Lock/ 1 minute).
6. Изключете Push (Settings/Mail, Contacts, Calendars/ Fetch New Data/Push/ OFF).
7. Тъй като предназначението на Notifications е да известяват за събития, изключването им с цел предпазване на батерията е по ваша преценка! (Settings/Notifications/OFF).
8. Когато сте извън обхват, приминете към режим на летене(Airplane Mode). (Settings/Airplane Mode/ON)
9. Изключете еквалайзерa (Settings/iPod/EQ/OFF).
10. За по-оптимизирана работа на батерията, препоръчително е редовно (поне веднъж в месеца) да се оставя да се разреди до под 20% и след това де се зареди до пълен заряд (Full Cycle Charge). За помощта използвайте Battery Doctor.

Изображение

Изображение

Препоръчително:

* Препоръчително е да се зарежда от мрежата, а не от компютъра.

* Не го зареждайте на прекалено топло място.

* Нормално е когата използвате Wi-Fi, 3G или играете някоя 3D игра батерията да пада доста по-бързо от нормалното!

* Приложения като SBSettings, Winterboard, Backgrounder и др. доста товарят телефона и съответно харчат повече ток!

* Използвайте Battery Doctor, за да поддържате в добро здраве вашата батерия! Прочетете съветите, които ви дава тя!

* Когато играете продължително на игри, препоръчително е телефона да е без калъф/case заради опастност от прегряване!

* Cъщо така, да не се излага продължително време на екстремни атмосферни условия (жега или студ)!

UPDATE:

Поради зачестилите проблеми с батерията на iOS 5 устройствата, реших да Ви дам няколко бързи съвета за справяне с проблема.

1. След рестор е препоръчително да не връщате Back up.
2. Изключете нотификациите, които не използвате (Settings > Notifications > "OFF").
3. Изключете Ping (Settings > General > Restrictions > Enable Restrictions > Ping > OFF).
4. Изключете Time Zone Adjustment (Settings > Location Services > System Services > Set Time Zone to "OFF").
5. Изключете iCloud (Settings > General > iCloud > “OFF” на функциите, които не желаете).
6. Изключете Diagnostic and Usage Reports (Settings > General > About > Diagnostic & Usage > "Don't Send").
7. Някой потребители споделят, че след като се премахнали своите email акаунти и са ги добавили отново проблема с батерията изчезнал:
1) Премахнете email accounts (Settings > Mail, Contacts, Calendars > Account Name > Delete Account).
2) Reset Network Settings (Settings > Reset > Reset Network Settings).
3) Рестартирайте устройството.
4) Отново добавете email accounts (Settings > Mail, Contacts, Calendars > Add Account).

Специални благодарности на housemd70 и victor11 за помощта.
Последно промяна от playboyko_ на 29 Дек 2011, 18:04, променено общо 115 пъти.
profusion

Re: Батерия

Мнение от profusion »

Поправете ме ако греша, но ви-фито не се ли изключва при заключване на телефона, и после обратно при отключването? Аз съм останал с такива впечатления?
"В заглавието на темите излагайте същността на проблема си, а не дълбочината на вашите страдания."
Аватар
gorgior

Мнение от gorgior »

@ profusion Прав си.

@ playboyko_ Виждам , че днес ти е дошла музата за писане. Поздравления! Много добро ръководство! =D> Браво!
Последно промяна от gorgior на 21 Апр 2010, 23:02, променено общо 1 път.
iPhone 2G 8GB FW 3.1.3 JB
iPhone 3GS 32GB Neverlock FW 6.1.3 JB
iPhone 4 32GB Neverlock FW 7.0.6. JB
Не оговарям на ЛС написани на латиница, а още по-малко на шльокавица!!!!
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

Благодаря!
Последно промяна от playboyko_ на 21 Юли 2010, 13:02, променено общо 1 път.
Аватар
MadM@X

Мнение от MadM@X »

Браво, добре систематизирано! Дано който не е намерил останалите теми за този проблем да намерят и прочетат поне тази.

Относно WiFi - попринцип е нормално при заключване на телефона да се деактивира след определено време сам, НО понякога това не става. Причината не съм я открил (чист телефон) но дори при мен понякога не се спира WiFi и дори точи батерията.
Полезни ръководства за iPhone

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPhone 2G 16Gb ФЗ iOS 3.1.3
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
iPod Video 5.5Gen 30Gb Black
Аватар
MtMCooLBG

Мнение от MtMCooLBG »

Относно "спящото" Wi-Fi, имам една теория.

По принцип, като заспи телефона, и Wi-Fi-то се изключва. По същия начин като се включи телефона -> Wi-Fi=ON.

В тази така прекрасна техника, поне доколкото на мене ми е ясно, има 2 неща които събуждат телефона без да те питат. Тука отбелязвам, че екрана си е изгасен, но телефона е активен (за кратко).

Първото, според мене е Push-а, понеже нали все пак това му е идеята (да обновява там сички приложения на телефон, било то Mail, ала-бала).
Второто е GSM модула. Или по точно когато се прехвърля от клетка на клетка, според мене събужда телефона за кратко, за да може да се отчете или въобще там квото си прави.

Извод:
Относно Push-a, няма да коментирам, то всеки го изключва.
Относно GSM модула, просто забелязах, че като си спинкам вечер с пуснато Wi-Fi, батерията ми пада с 1-2% повече от нормалното (2-3% ->4-5%).
Но, едно голямо НО, когато пътувам или съм навънка или въобще се движа, и Wi-Fi-то ми е пуснато, батерията се топи като масло в топъл тиган. ;)

Та това което исках да кажа е, че като се движим, всъщност телефоните ни не спят и съответно Wi-Fi-то си бачка на Full Power.
iPhone 3GS 16GB White - Official Unlocked from O2(UK) - iBoot 359.3 - iOS 6.1.6 - Drowned
iPhone 4S 16GB White - Factory Unlocked - iOS 8.1.3
iPad Air 2 64GB + Cell Space Gray - iOS 8.1.3
------------------------------------------
Полезни ръководства за iPhone
Смяна на TTL стойността на IP пакетите
Zaraki

Мнение от Zaraki »

Относно интернета през оператора - Аз съм на М тел и преди малко звъннах на *88, говорих с оператор и човека каза, че до 2 часа ако искам могат да ми спрат GPRS-a и няма да мога да влизам чрез тях. Колко е вярно не знем все още :-/ , но ако стане - цялата работа с джейл-нещото е ненужна.
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

Джейл нещото? Ами ако го спреш GPRS НЯМА да имаш връзка с интернет освен с wi-fi де.
Zaraki

Мнение от Zaraki »

еми да де аз това искам - да имам интернет само през wifi. Нали без GPRS няма да има нет навсякъде и => няма космически сметки?
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

Ами какво чакаш? Каза ли им да ти го спират, няма смисъл да плащаш по 50 лева сметка за интернет и то за телефон.
Zaraki

Мнение от Zaraki »

да да пуснал съм заявка :P
testov

Мнение от testov »

Здравейте на всички!
Аз съм нов тук и имам много въпроси, но първо ще изчета темите и тогава ще питам.
Но имам един въпрос, свързан с издържливостта на батерията. Вчера я заредих (на ток - с оригинално зарядно), но доста си играх с телефона и съм говорил поне 30-40 мин. След, което около 1 час съм ползвал WiFi. Днес по обяд вече беше паднала на половина (за около 14 часа, като от тези 14 часа 12 са били в стендбай).
Колко трябва да издържа телефона при нормална експлоатация?
От горе изброените точки, не бях изпълнил само 4-та и 7-ма точка, но пък както писах ползвах WiFi доста, след което го спрях и оставих телефона в стендбай режим.
Телефона е iPhone 8G 3G

Питам за батерията преди да съм изчел темите из форума, защото телефона не е нов и ако е необходимо да му сменя още в понеделник батерията, за да не остана зимата без телефон точно когато най-много ми трябва.
Благодаря Ви предварително!
Аватар
gorgior

Мнение от gorgior »

@ testov Mисля, че е нормално батирията да ти падне на половина. Трябва да знаеш, че игрите на телефона най-много хабят батерията. Колкото повече свети дисплея - толкова повече се хаби и батерията. Когато му се нарадваш го засечи би трябвало да ти държи 4-5 дни.
testov

Мнение от testov »

gorgior написа:@ testov Mисля, че е нормално батирията да ти падне на половина. Трябва да знаеш, че игрите на телефона най-много хабят батерията. Колкото повече свети дисплея - толкова повече се хаби и батерията. Когато му се нарадваш го засечи би трябвало да ти държи 4-5 дни.
Благодаря за съвета. Така ще направя. Хубав ден!
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

Нормално е да пада по-бързо батерията,когато играеш игри или да използваш wi-fi.Не се притеснявай батерията не е за смяна!Кaкто каза gorgior като се нарадваш на телефона го засечи.
Аватар
anedko

Мнение от anedko »

Мда мен на standby на 9-10 часа по 1% Ми пада,а като пусна ГПС и се стопява супер бързо..
iPhone 3G 8GB Firmware 4.2.1
marvellous

Мнение от marvellous »

нормално ли е да го заредя вечерта, и другия ден да играя 2-3 часа игри без да спирам и до вечерта батерията пак да трябва да я зареждам? Също така малко wifi i други приложения са ползвани с не много разговори.
Аватар
housemd70

Мнение от housemd70 »

Нормално е! Скоро,мисля вчера,имаше такъв случай като твоя!
"Legio Patria Nostra"
Аватар
import
supporter

Мнение от import »

Игрите "цоцат" най-много батерията. Особено тези новите с по - хубава графика.
iPhone 3GS 16GB Black 3.1.2

"Въображението е по-важно от знанието." - Албърт Айнщайн
marvellous

Мнение от marvellous »

Да не правя нова тема ще питам в тази. Значи зарядното ми е едно адаптерче в което се мушка усб.Обаче очевидно в него има някакъв проблем защото телефона ми в усб като е се зарежда а като го мушна в контакта с това адаптерче сигурно няколко секунди почва да зарежда и спира.Също така намирисва странно.Та въпроса ми е бих ли могъл да си купя от някой магазин някакво такова адаптерче и да си зареждам телефона или трябва да е такова от iphone?
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

От най-близкия магазин за електроуреди или железария.
Аватар
gorgior

Мнение от gorgior »

По принцип най-добре е оригинално, въпреки че аз ползвах едно менте доста време и нямах проблеми.
Аватар
import
supporter

Мнение от import »

Можеш да си купиш такъв адаптер от много места.

1. Има обяви в форума, предлагащи всякъкви аксесоари за iPod and iPhone.
2. http://www.digitalen.org - потърси тук.
3. Също можеш да си закупиш всякъкви аксесоари на Apple от iStyle ( оторизиран магазин на Apple за България), но са малко скъпички, защото са оригинални ( и качествени L-) ) За такъв магазин знам само в София и Бургас. Не знам в друг град да има.
iPhone 3GS 16GB Black 3.1.2

"Въображението е по-важно от знанието." - Албърт Айнщайн
marvellous

Мнение от marvellous »

да бе аз знам че има на много места ама проблема е че не съм от голям град в който да има тези магазини :)
иначе ще потърся и сигурно ще поръчам от интернет
playboyko_
supporter

Мнение от playboyko_ »

Виж сега, пробвай отначало с менте и виж дали ще се оправи проблема.И след това си купи оригинален адаптер.Ментета са по 2 ,3,4..10 лв най-много.
Последно промяна от playboyko_ на 02 Яну 2011, 16:16, променено общо 1 път.
Публикувай отговор