Защо да не си купим WM телефон - кратък наръчник, спасяващ часове болезнени опити за извършване на най-проста операция:
1. WM е бавен. Дори и впечатляващ хардуер пада жертва на хищната ОС.
2. WM има грозен интерфейс. Всеки добавя какви ли не надстройки, за да го оправи. Доколко успяват? Не знам...
3. WM устройствата са грозни. Ако изключим някои нашумели модели като Touch Diamond и Omnia, приличат на пластмасови сапунерки.
4. Вграденият браузер на WM - IE mobile е ужасен. Забележете, че всеки го сменя с Opera mobile.
5. За разлика от iPhone, он-скрийн клавиатурата при WM е ужасна - работи само със стилуса и е мъчение. Всеки се опитва да внедри подобна на iPhone.
6. WM е бъгав. Често забива и ви трябва софт, а понякога и хард reset.
7. Дисплеите на WM са с 65К цвята. Знам, че това не е от значение, но като сме почнали да се обиждаме за безсмислени неща, аз съм длъжен да отвърна.
8. WM е объркан. Менютата са толкова анти-логически подредени, че няма да се учудя в следващата версия офис-пакетът да съдржа и музикален плеър.
9. Мултимедийните възможности на WM са под всякаква критика. Няма читав плеър, устройствата са с ужасни DSP-та, рядко имат 3,5 жак, слушалките в комплекта са като от царевични пръчици.
10. WM не се справя добре с преглеждането на изображения. Вграденият viewer не струва пукната пара. Задължително ви трябва Resco или друг.
11. Дисплеите на WM устройствата са по-слабо чувствителни и от скала. те възприемат натиск, не допир, не са капацитивни. И доакто за един прост тап със стилуса вършат работа, то за по-сложни жестикулации ще трябва да ви излязат мазоли. А и всеки натиск действа зле върху самият дисплей.
12. Няма WM multi touch устройство.
13. Звукът през колонките на WM устройствата е като от тенекия. При първия iPhone също беше така, но нали говорим за iPhone 3G - тестърите казват, че не са виждали по-силни и качествени говорители при мобилно устройство някога.
14. WM устройствата нямат сензор за близост и по време на рзговор можете да натсинете нещо с буза или с космите в ушите си, ако сте йети, известен още като сескуоч или планинския човек.
15. Нека се научим да споделяме - почти няма WM устройства с читави камери. Основно по софтуерни причини.
16. Графични ускорители - не. Броят се на пръсти WM устройствата, които ги притежават. Спомнете си HTC TyTN II, който не отваряше дори VGA видео при 15fps. Е, iPhone дори може да стриймва такова.
17. Теми??? Повечето теми за WM са кичозни шарении, кито допълнително загрозяват иначе грозният интерфейс. За iPhone принципно няма теми, но в Installer/Cydia има стотоци, едно от друга по-стилни.
18. Инсталация на софтуер? При WM трябва да търсите .exe файлове в Интернет. При iPhone имате добрите стари Installer/Cydia и новия AppStore, където всичко е събрано на едно място и по-категории, както в Linux.
19. Вградена памет. Изключвайки Omnia, повечето WM устройства имат смешно количество вградена памет. трябва допълнителна инвестиция в карта с памет.
20. Количество софтуер. Въпреки обратната съвместимост и всичко останало, за WM официално има повече софтуер, но за пъти повече време. освен това повечето програми са безцелни, а качествените се припокриват.
21. Няма проста система за софтуерни ъпдейти. При по-значителни трябва да смените ROM-a.
22.Оставих най-трудно смилаемото за накрая. Самата философия на Apple е коренно различна. Всеки създава продуктите си с комерсилана цел, но Apple мислят и за потребителите. С. Джобс е казал:
"Искаме не хората да работят с компютри, а компютрите да работят за хората (превод)"
Надявам се да сте разбрали защо Apple са винаги едни гърди напред.
"Apple са бели. Това ми стига."