Грамотност

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...

Кой е виновен за неграмотността на подрастващите?

Родителите
40
25%
Учителите
26
16%
Интернет
29
18%
Телевизията
18
11%
Бягането от училище
27
17%
Тревата
16
10%
К'ъв проблем бе?Няма такова нещо!!!
4
3%

Общо гласове: 160

Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Грамотност

Мнение от Adamov »

Опдерелено НЕ претендирам да съм от най-грамотните. Често пропускам запетайки, бъркам думи, определитени членове и т.н. Всеки знае, че подрастващото общество е неграмотно до краен предел (че и повече). Интересно ми е да разбера според вас на какво се дължи това. Мислите ли, че са виновни родителите или пък може би интернет?
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Re: Грамотност

Мнение от Sisq0 »

Да се отговори на този въпрос е практически невъзможно. Нещата са толкова комплексни, че... едно е валидно винаги и със сигурност - всеки е виновен сам за себе си, че го мързи да си научи родния език.
Интернет и по-скоро чатовете са голям фактор за незнанието на български. Нерядко срещам оправдания от сорта на "аз защото пиша на латиница в irc и...". Егати, в irc нито ходиш на училище, нито работиш и получаваш заплата.
Родителите също са фактор - как се очаква от едно дете да се научи на правилен български, когато родителите му говорят/пишат неграмотно.
Учителите не бих ги винил - отношението към тях от страна на учениците е ненормално, а те пък нямат правата да променят нещо (предполагам, че в даден момент и желанието им е убягнало... те де факто работят за слава в момента, с тези ниски заплати).

АдамВо, члена нали го оправихме вече, бре ;)

В заключение ще "кажа", че Джак Даниелс е най-големият проблем на съвременния Адам(ов) :D

п.п.
Препоръчвам учебник по български за четвърти клас на всички. Не е срамно човек да се върне толкова назад в училище, срамно е да не знае елементарни правила за правопис, които се учат тогава.
Грешки при пълен/кратък член, от сорта на "неискам", "немога" и прочие слято ("не" винаги се пише отделено от глагола), "не нормално", "не зависимо", "за сега", "до сега", "до кога" и прочие разделено, "статий", "историй" и прочие "ий" в мн.ч. са дразнещи и развалят впечатлението от иначе интелигентен човек.
Последно промяна от Sisq0 на 03 Юли 2008, 12:29, променено общо 1 път.
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
I.Netsov
Money Maker
Обратна връзка:

Мнение от I.Netsov »

Смятам, че всички от изброентие са засегнати. И аз съм си неграмотен ама като сложа ризата и вратовръзката много не се влияе :)
Using MacBook Air + MacBook Air SuperDrive + iPhone 2g with 8GB storage and FW 1.1.4
Аватар
kati_09

Мнение от kati_09 »

Споре мен просто тяхната незаинтересованост от целия ги обграждащ свят, разбира се, всичко комплексно, но като цяло са си виновни самите ми връстници. Аз поне се имам за за доста грамотна, само понякога бъркам заради това, че не уцелвам някое копче на клавиатурата :^o .

п.п. А вие да не си мислите, че родителите, да речем, са по-грамотни от децата - тъпанари си е имало, и ще има винаги, а тези, които искат да са грамотни, нямат проблем - успяват (:|f
iPhone 2G 8GB v.2.2.1
Аватар
sallie-e

Мнение от sallie-e »

Адамов, подхванал си една тема, за решението на която трудно може да се даде еднозначен, че и дори шестзначен отговор. Нещата са толкова обвързани, че неграмотността, както и цялата ни култура вървят стремглаво надолу. И за това, според мен, виновна е свободията, която настъпи след 9-ти. Това, което стана тогава се разбра погрешно от много хора, и повлече и децата. Да, отчитам и факта че всички пороци на запада "влетяха" у нас, и естествено трудно е да им се устои. Фриволното държание в клас, неуважаването на учителите, бягството... Големият фактор за мен са родителите. Те са тези, които трябва да понесат цялата тежест. И казвайки това изтръпвам, защото съм родител на цели две деца, които вече навлизат в разумна възраст и трябва да понеса своя кръст с възпитанието им. А е толкова трудно! Това е нещо, за което няма училище и се крепи на толкова малко. Но е нещо, което просто трябва да направиш. Ти си този, който трябва да оформи това парче тесто и да го направи годно за пълноценно съществуване в този свят. Било то за грамотност или да речем за секс. И после идват учителите. Те поемат децата във времето, когато родителят го няма. ... Но, както казах аз, а и други преди мен, свързаните неща направиха труда им неоценен, заплатите ниски, и постепенно те се превърнаха в чиновници. От 8 до 5, да мине по-скоро времето.
Не зная, може би наговорих големи глупости, а може би и не се изразих правилно. Мнозина ще ме укорят, а и не претендирам, че съм безукорна в грамотността си /въпреки, че е нещо, на което винаги съм държала/, но както казах темата е все едно без край...
Хайде, да вдигнем наздраве с по едно айрянче за грамотността!
iPhone 2G 8GB FW 2.1
Аватар
Fa1n7

Мнение от Fa1n7 »

Какви родители бе?! Вие не сте наред. Повечето родители целят децата има да бъдат грамотни и т.н.. Нека помисля... Училище и интернет!!!
iPod Touch Firmware : Updated To 2.2
Аватар
totopz
Обратна връзка:

Мнение от totopz »

Fa1n7 а защо повечето деца се чудят в кое кафе да идат или в коя дискотека да се напият? Защо не уважават учителите? Въобще цялото им уважение към по-възрастните липсва. И за това не е виновно училището или интернета, ами просто родителите са ги оставили на произвола на съдбата, а и както вече е модерно - като направи хлапето нещо лошо не му теглят един хубав бой, та да не си помисли да го направи отново, ами му казват "не е хубаво да се прави така" и айде...
Аватар
MoridinBG

Мнение от MoridinBG »

Чшш, тревата пък какво намесихте с грамотността?

Интернет. Главният и основен. Щом се е стигало до там да виждам неща като "дю6ек" написани в тетрадка ?:-/
Пише се бързо, целта е да се пише колкото се може по-бързо, а никой не проверява това, което пишеш. Ако се размрънкаш на някой, че пише като селянин от началото на века най-много да събудиш присмех.

Още повече, че масата хлапетии нямат интерес от някаква особена образованост и малко повечето сиво вещество също буди присмех. Но виж, ако помпаш зоб от мгазина на Крика и си по 2 часа на ден у фитнесо, вече ставаш друга категория човек...
Devices History: 4xTabletPC, 1xUMPC, 6xPocketPC, 2xInternetTablet, 2xSmartphone, 1xiPod Touch, 1xSony PSP, 1xAndroid
Current: Macbook White 2009 HTC G1
----------
The stereotypical iPod users: an army of iPod wielding zombies who don't notice the world outside their earbuds.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Що бе, нема лошо да си пафнем :-t =D>
Аватар
dastorm
Обратна връзка:

Мнение от dastorm »

Тревата е винавна за всичко. Даже и за глобалното затопляне пак тя е виновна.
Инак на сериозно.
Слаба образователна система, липса на контрол на поддрастващите.
My personal Blog for living in US
blog.mitko.us
Аватар
shtobe

Мнение от shtobe »

Родителите :))

Те ме заведоха в друга държава като завърших 3ти клас и сега сам тотално неграмотен!

Ша мъ прощавате ако правя грешки....вината не е моя! L-)
iphone 3g 8GB - 2.2
Аватар
VladTheImpaler
iPhoneaholic

Мнение от VladTheImpaler »

Изобщо за каква грамотност си говорим. Ето ви ярък пример:
istinata e 4e kato doide6 na brigada i ima6 SSN moje6 da si izvadi6 ID za 20 min kreditnata karta ne e problem ima banki koito 6te ti dadat,az moga dati kaJA koi.otnosno podpisvaneto na dogovor sa6to ne e problem,ako ne jelae6 da cse vra6ta6,a dori i da se varne6 ne e problem no nemoje6 da ima6 bankova smetka.a ot AT&T nqma da te gonqt za nekakvi sme6ni pari koito im dalji6 poneje na tqh im struva pove4e.az ve4e vzeh 4 na dogovor i drugata semica se prebiram.horata vzeha ot bankite po 40,000 $ i nikoi ne gi goni ti za 1000$ nqma6 problem.te iziskvat kreditna karta ne za da plati6 s neq a za da ti sravnqt dannite s ID a ti ako iska6 moje6 da si plati6 ke6.
Коментара е излишен. Поне да беше прочел правилата...
iPhone 8GB - $399
MacBook Pro - $1999
Да нямаш вече синия екран на Windows - безценно :)
Аватар
Handel
Обратна връзка:

Мнение от Handel »

Всичко си зависи от самите нас. Сега ги гледам на брат ми на годините павкат, пият и какво ли не още. Брат ми не е като тях, дори вече е с друга компания. Всичко това сам си го преценява. Разбира се, родителите имат влияние това да е така, но ако трябва да навлизам в пордобности, ще кажа само, че не е лесно.
iPhone 8GB 3.1.2
Калъф - Дънков джоб
Преди да питаш, виж отговора тук!
Аватар
Fa1n7

Мнение от Fa1n7 »

Аз от личен опти ще ви кажа, че седенето ми на компютъра ме прави неграмотен. 8 клас съм, родителите ми настояват да чета и мнго ми помогнаха с тестовете тая година (тези за кандидатстване) и все пак причината е, че мнго си чатя. ГЛАВНИ ВИНОВНИЦИ: SKYPE, ICQ и т.н.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Fa1n7 написа:Аз от личен опти ще ви кажа, че седенето ми на компютъра ме прави неграмотен. 8 клас съм, родителите ми настояват да чета и мнго ми помогнаха с тестовете тая година (тези за кандидатстване) и все пак причината е, че мнго си чатя. ГЛАВНИ ВИНОВНИЦИ: SKYPE, ICQ и т.н.
Чест ти прави, че си го признаваш :)
Аватар
Fa1n7

Мнение от Fa1n7 »

Ами ако не си призная какво? Нито на мен помагам, нито на някой друг :) Вина има и училището, защото всичките ми съученици разиграват учителите, което води до занижено ниво на образованието. (мое мнение)
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

Не съм склонен да виним децата. Възрастните са виновни. Живеем в общество без ценности. Разсипахме образователната система. На учителите не им пука. А и как да им пука като потънаха на дъното на социалната стълбица. Едно време попа, даскала и кмета са били каймака на обществото. Сега на никой не му пука за попа. Кмета гледа какво може да завлече от властта, а даскала - даскала става такъв, ако не става за нищо друго. Естествено е при това положение децата да не уважават учителите. Подпомогнати разбира се от престъпното безразличие на родителите си.
Всичко това го казвам с болка, защото явно много малко са хората, които разбират какви дългосрочни поражения нанасяме на нацията. И майка ми и баща ми бяха учители и се ползваха с някакво име и авторитет в обществото. Сега такива учители са рядкост - не защото моите са били велики, а защото обществото престана да се интересува от тях. Опитайте се да намерите някоя статия за добър учител, разсказ за учител, класирал деца на международна олимпиада или нещо друго. Няма! За сметка на това катастрофи, убийства, кражби, корупция и жълти новини колкото искате.
Интернета не е виновен, защото ако има повече форуми като този, младите ще има от къде да взимат положителен пример. За съжаление в последните години всичко живо се юрна да критикува и руши вместо да показва положителното.
Чест прави на форума, че някой повдига тази тема! Силно се надявам да бъдем непримирими към неграмотността поне в този форум и с това да дадем макар и скромен принос за положителните промени, които могат и трябва да настъпят! Българското и българщината трябва да се запазят и обогатяват! Наследството ни е велико и е престъпление да го губим по начина, по който го правим.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Anares, респект.
Аватар
Tomi_m
Обратна връзка:

Мнение от Tomi_m »

Не мога да се съглася, че Интернет проваля грамотността на младите. Според мен просто те не го ползват с образователна цел. Не може да се отрече, че който търси намира (особено в Интернет), важно е обаче желанието. Сега е ерата на високите технологии и езиците, а Интернет е място от което може да се научи много, стига някой да го иска. Замислете се само, колко много хора са положили труда си в Интернет, за да може по-голям кръг хора да черпят информация и то безплатно. Съгласен съм с това, че вече учителите никой не ги бръсне дори и за слива, но и те имат своята вина. Аз поне мога да се похваля с добро образование което съм получил в училище и смея да твърдя, че все още има учители които биха дали всичко за да видят, че знанията им се попиват от учениците и мисълта за бягство от часовете е ненужна. Лошото е, че все повече станаха меркантилните хора и образованието остава в дъното на таблиците. Вина имат всички без изключение, от родителите до управляващите и липсата на строга дисциплина. Това е следствието от криворазбраната "Демокрация"

Само да отбележа:
1. Над 58% са двойките на кандидат-студентския изпит по история на България в Софийския университет. Шестиците са само 6
2. Двойките на кандидат-студентския изпит по история на България във ВТУ са 60% и още, 4 шестици от 501 кандидатсващи.

Няма смисъл от коментар...
 iPhone 4S 32GB 5.0.1
MacBook Pro Multi-Touch Trackpad, Intel Core 2 Duo, HD 120GB, RAM 4GB up to 8GB
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Да ви кажа честно ми е малко кифладжийско да гледам мнения от сорта на "младите са неграмотни" от хора, които също правят елементарни правописни грешки... не визирам никой конкретно, отбелязвам лично наблюдение.

А и докато има мислене тип "И аз съм си неграмотен ама като сложа ризата и вратовръзката много не се влияе", няма как да се подобрят нещата. А хората, които мислят така не се изчерпват с Нецов.
Нецов, без да се обиждаш, но ризата, скъпата кола и прочие материални показности не могат да прикрият (или го прикриват до един момент) неграмотността и липсата на обща култура. Ежедневно ставаме свидетели на простотията на българските "светски личности". Надявам се това да си го писал в хумористичен план, защото иначе ще се изненадаш неприятно някой ден.
Дотегнало ми е да гледам "костюмари", които не могат да попълнят едно заявление без правописни грешки. Явно осъмналите богаташи с основно образование повлякоха крак на "тезата", че не е нужно да си грамотен, за да си богат. Жалко е.

Радвам се, че съм успял да постигна висок стандарт на живот И като бонус към това съм що годе грамотен, и не ми се налага да се "прикривам" зад костюма, който нося служебно.

п.п.
Много хора ми се дразнят, когато ги поправям (и тук, и в един друг форум). Разбирам го това (на никой не му е приятно да го критикуват), но не ми пука особено - не се приемам като някакъв ограмотител, просто наистина ме дразнят неграмотно написаните мнения в местата, които посещавам в Интернет. В крайна сметка всичко опира до личната самооценка и желание. Ако не ти пука как пишеш, то няма как да се ограмотиш. Нито отдаден учител, нито заинтересован родител ще ти помогнат да станеш по-грамотен българин. В този ред на мисли, правя евала на Адамов, който не ми тегли една майна, когато му дадох няколко съвети за правописа (и това, когато въобще не го познавах, било то и виртуално)... и за броени дни (буквално) започна да пише мнооооооооооооооого по-добре. Много по-лесно беше да тегли една майна на човек, когото не познава и който му прави някаква критика. Адаме, там ме спечели, п.... риятелю ;) И както казват умните хора "останалото е история"... и Джак :D

п.п.
МЕТАЛИКААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА >:)
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
Tomi_m
Обратна връзка:

Мнение от Tomi_m »

@shtobe, не само ти си живял в чужбина! Това не е оправдание, а извинение за НЕположено усилие да промениш и научиш, това което не си научил тук в България.
Мисля, че си имал достатъчно време след като си се прибрал тук, да понаучиш кое как се пише, а не да търсиш оправдание. Не си мисли, че те критикувам или имам нещо против теб, просто ти спомена чужбина като оправдателна причина, но и аз знам какво е да не си в България, но това не е оправдание.
Тук ще спомена една доста използвана фраза от родните полицаи: "Незнанието не е оправдание" =:)

Относно критиката: Тя е полезна за всеки, така хората стават по-добри. =:)
 iPhone 4S 32GB 5.0.1
MacBook Pro Multi-Touch Trackpad, Intel Core 2 Duo, HD 120GB, RAM 4GB up to 8GB
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Sisq0, радвам се, че си тук и критикуваш неграмотните постове. Аз не претендирам за страхотен правопис, но поне елементарни правила трябва да се знаят и спазват. Не може да не използваш никаква пунктуация и да не си чувал за главни букви. Като видя неграмотен и пост и се вбесявам. Все едно съм видял някой да си хвърля фасът или боклук на улицата. И все пак явно този форум се посещава от сравнително ителигентни хора, защото неграмнотността в най-грубата и форма, е по-скоро изключение. Ярък пример е форумът на БМВ - там просто е ад. Фил знае :)

П.П.
А за Нецов съм почти сигурен, че се шегува.

П.П.П
Адамов е страшен пич, но вчера след концерта отиде да спи, като пенсионер направо :)
Аватар
shtobe

Мнение от shtobe »

Tomi_m написа:@shtobe, не само ти си живял в чужбина! Това не е оправдание, а извинение за НЕположено усилие да промениш и научиш, това което не си научил тук в България.
Мисля, че си имал достатъчно време след като си се прибрал тук, да понаучиш кое как се пише, а не да търсиш оправдание. Не си мисли, че те критикувам или имам нещо против теб, просто ти спомена чужбина като оправдателна причина, но и аз знам какво е да не си в България, но това не е оправдание.
Тук ще спомена една доста използвана фраза от родните полицаи: "Незнанието не е оправдание" =:)

Относно критиката: Тя е полезна за всеки, така хората стават по-добри. =:)
Ама естествено че не е оправдание......казах го по скоро иронично! :)
Просто с наивното си мислене и моят мързел, си казах че няма да ми се налага да пиша на български (уча на английски език) и въпреки че ме караха да се запиша на курс аз отказах. Питай ме дали не ми е спек сега в работата като трябва да пиша разни емейли! L-)

Та не се извиниявам с това, ясно ми е как седят нещата и като гледам в най скоро време ще трябва да почна уроци! [-o<
iphone 3g 8GB - 2.2
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

shtobe, Не се прави на толкова скромен! Като гледам правописа ти е доста по-добър от този на маса "интелектуалци", които не са напускали България. И в крайна сметка самия факт, че осъзнаваш съществуването на проблема, вече говори много. Защото други биха си казали "Голяма работа! Английският е по-важен - цял свят говори на английски! На български говорят само някакви си 7 млн. българи". Да за съжаление съм чувал и такива!
И знаете ли кое е срамно? Случи ми се преди време. В компанията в която работя имаше много чужденци. Като се срещнем по коридорите, чужденците казваха по едно завалено "сдравей". Нашите "българчета" казваха "Hi". Просто ми идваше да убия някого!
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

anthony написа:Sisq0, радвам се, че си тук и критикуваш неграмотните постове. Аз не претендирам за страхотен правопис, но поне елементарни правила трябва да се знаят и спазват. Не може да не използваш никаква пунктуация и да не си чувал за главни букви. Като видя неграмотен и пост и се вбесявам. Все едно съм видял някой да си хвърля фасът или боклук на улицата. И все пак явно този форум се посещава от сравнително ителигентни хора, защото неграмнотността в най-грубата и форма, е по-скоро изключение. Ярък пример е форумът на БМВ - там просто е ад. Фил знае :)

П.П.
А за Нецов съм почти сигурен, че се шегува.

П.П.П
Адамов е страшен пич, но вчера след концерта отиде да спи, като пенсионер направо :)
Адамов трябваше да се съобразява с племенника си, който няма годинка още. Тони, Елена ми е свидетелка, че на няколко пъти изразих съжаление, че няма да мога да те видя.
Публикувай отговор