Проблем със свързването на iPhone 3G през USB към PC/Laptop

Ако сте новобранец и имате iPhone или iPod touch отскоро, то тук е мястото, от което трябва да започнете (+ функцията за търсене на форума), преди да зададете за пореден път някой от най-честите въпроси!
Аватар
TheBlessedOne
Обратна връзка:

Проблем със свързването на iPhone 3G през USB към PC/Laptop

Мнение от TheBlessedOne »

Привет на всички! Радвам се, че вече съм част от това общество, не само като член на форума, но и като горд потребител на Apple iPhone!

Ето и моят първи въпрос към вас:

Преди точно 5 дни (на 26.03) пристигна чисто новият ми Apple iPhone 3G 8GB (черен) и Unlocked/Jailbroken т.е. отключен телефон с yellowsn0w до версия - firmware: 2.2 (тъй като както знаем 2.2.1 не се поддържав от yellowsn0w, до този момент). С телефонът, първоначално нямах никакви проблеми. Инсталирах му няколко програми и игри, които ще изредя ако това е от значение: (безплатни приложения инсталирани през Cydia) xGPS, vlc4iphone и Soonr; Игри (също безплатни приложения, които свалих през Cydia) - World of Wacraft Characters, Penguin Lite, Tap Tap Lite, iSniper Lite, Shanghai (Mahjong) Lite, SQ Lite, Aqua Moto Lite, Brick Lite, Diamond Twister Lite, iPint, Cube, Armado Lite, CannonGame и провах една игра от форума (качена от johnnybravo) WWE 2009 (която така и не тръгна). Също така съм качвал (пак през iTunes) доста музика и снимки.

Забележка: Освен iTunes, пробвах и трансфер на файлове през програмата - DiskAid.

ПРОБЛЕМЪТ:
От пристигането на телефона на третият ден при прикачването на USB кабела на iPhone 3G към настолният ми компютър (операционна система: Windows XP Professional 32 bit Service Pack 3) изпука в system tray на лентата със задачи, че има проблем и като го отворих се появи прозорец със следната информация - "Power Surge On Hub Port":

Изображение

След тази грешка при рестартиране на порта, по посочената процедура и при повторно прикачване на USB-то все изписваше същата грешка, като го махна, грешката изчезваше. Прочетох доста информация относно този проблем в интернет, в други форуми и повечето заключения бяха, че проблемът е хардуерен и трябва да се закупи допълнително устройство, което да захранва иначе недостатъчният капацитет на Hub Port-а, но е факт че 3 дни го ползвах многократно и нямаше проблем, а и аз самият не ползвам други USB устройства включени към машината. Единственото (временно) решение, което беше зададено и открих беше изтриването на всички портове от Device Manager и премахването на алармата за такива грешки на първият порт. Така тази грешка не се появяваше повече, но за сметка на това не винаги компютъра ми засича телефона и съотвено ако го засече след известно време автоматично го изключва (софтуерно).

За да проверя, дали става въпрос за проблема с USB-то на компютъра ми, пробвах да го свържа с моят лаптоп Fujitsu Siemens Amilo (също Windows XP Professional 32 bit Service Pack 3). Този път, такава грешка не излезе, но в малко от случаите при многократни включвания и изключвания ставаше връзка и компютъра разпознаваше устройството (в един от случаите го разпозна като камера). Това ме навежда на мисълта, че проблемът идва от самият USB кабел на iPhone-а, а не от това, че нямам достатъчно капацитет на Hub Port-а, но от хардуер много не разбирам и затова и очаквам вашето обяснение на проблема. Факт е само, че този проблем е масово явление при iPhone 3G и аз не съм единственият с него, поне по това, което прочетох.

Въпрос: Ползвал ли съм друг кабел за iPhone 3G?; Отговор: Не, не съм, защото не знам от къде да си закупя и да тествам.

Оставям въпросите, препоръките и обясненията на вас, за което ви благодаря предварително!

Поздрави,
TBO
Последно промяна от TheBlessedOne на 31 Мар 2009, 00:55, променено общо 1 път.
iPhone 6 Plus 64GB iOS 9.3.1
iPad Air 32GB iOS 8.1
Аватар
PunkoHead

Re: Проблем със свързването на iPhone 3G през USB към PC/Laptop

Мнение от PunkoHead »

Първо искам да те поздравя за хубаво написаната тема :)

Ще ти предложа няколко неща.
Пробвай да включиш кабела на друго място. Отпред, отзад.. Където можеш на настолния ти компютър. Ако на всички места прави едно и също чети натам :)
Ако не стане.. Виж това. Кабела не е много скъп, така че според мен няма да е лошо да си купиш един оригинален кабел и да пробваш с него.

Ще ти покажа една разлика в кабелите. При неоригинален кабел липсва едно нещо и ако твоят кабел е неоригинален може това да ти е проблема :)
Снимка 1
Снимка 2

Проблема може да не е от кабела.. Може и да е от захранването на компютъра, така че трябва да пробваш..
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Аватар
mupo

Мнение от mupo »

Това е проблем в компютъра ти, а не в телефона.

Както ти е казал PunkoHead, опитай на други USB-и портове. За предпичитане портовете които са отзад на компютъра.
Може да махнеш драйверите за USB, рестартираш компютъра и пак ги инсталираш т.е. преинсталираш ги.
Ако и това не помогне, както е споменал PunkoHead може би захранването на компютъра ти не е достатъчно мощно.

П.П. Подробното описване на проблема ти е за рамка, но махни изображението от подписа си!
zviaraD

Мнение от zviaraD »

Не е от кабела, аз имам същите проблеми понякога с pc или лаптопа. УСБ портовете се бъзикат доста често, ако примерно не ис извадил коректно флашка (като й дадеш стоп на процеса от таск бара).
На лаптопа нямаш iTunes, затова ти го намира като камера. Абсолютно правилно. Браузваш го като такъв, и можеш да си копираш от камерата на лаптопа.
Преди да се сърдите за намеси в постовете си, прочетете ТУК
Syler

Мнение от Syler »

Аз също имах почти същия проблем. Оказа се че USB-портовете били стари и ми сложиха една платка с нови USB-та и всичко се оправи . Платката струва около 20 лева .
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Би трябвало да има и по-евтин вариант, според мен ;)
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Аватар
TheBlessedOne
Обратна връзка:

Мнение от TheBlessedOne »

Благодаря за бързите отзиви! Сега вече имам съставено някакво мнение по проблема и ще търся начин да го отстраня. Q:)

Ето и отговорите на вашите въпроси и препоръки:

Препоръка 1:
Пробвай да включиш кабела на друго място. Отпред, отзад.. Където можеш на настолния ти компютър.
Както ти е казал PunkoHead, опитай на други USB-и портове. За предпичитане портовете които са отзад на компютъра.
- Това вече го пробвах, още при възникването на проблема, предположих, че точно този порт се е повредил, но от всичките общо 8 порта, всички реагираха по един и същ начин.

Препоръка 2:
Ще ти покажа една разлика в кабелите. При неоригинален кабел липсва едно нещо и ако твоят кабел е неоригинален може това да ти е проблема :)
- Така, това може би е най-доброто попадение за момента. Играх си да търся старата ми лупа и един руски електронен мини микроскоп МИККО (30х увеличение) от 1987 година и подробно разгледах тези медни пластинки. След проверка установих, както ти си го обърнал с картинката нагоре 4, 6, 8 пластина, след което има още 2 пластинки на 15 и 16-та позиция и една последна на 30-та позиция най в дясно. За съжаление, не мога да ти ги снимам и да ти покажа как изглеждат, но предполагам можеш да си го представиш по подадените позиции. От тук излиза, че не е еднаква нито с първата снимка (на която е оригиналният USB кабел) нито на втората, където е показано ментето. От тук нататък оставям ти да си кажеш мнението за кабела ми, но аз лично не схващам, защо при оригинален телефон, ще ми пъхнат такъв кабел.

Предположение 1:
Проблема може да не е от кабела.. Може и да е от захранването на компютъра, така че трябва да пробваш..
Ако и това не помогне, както е споменал PunkoHead може би захранването на компютъра ти не е достатъчно мощно.
- Да, може да е, но аз лично се съмнявам в това, защото най-новото нещо във вече 4 годишният ми настолен компютър е захрванването! Имах дълго време проблеми поради слабото ми 350 ватово захранване и още началото на зимата ми се наложи да го закарам на ремонт в една близка до нас фирма във Варна и се оказа, че имам нужда от ново захранване. Заплатих за около 80 лв един PSU FORTRON FSP450-60APN/450W и до момента предполагам още е в гаранция, така че не мисля че захранването ми е проблема, поне не и до този момент.

Препоръка 3:
Може да махнеш драйверите за USB, рестартираш компютъра и пак ги инсталираш т.е. преинсталираш ги.
- Както споменах още в първият си пост, това беше едно от малкото зададени като "решения" на проблема в другите форуми. Да се премахнат всички 8 USB Root Hub-ове през Device Manager, да се рестартира компютъра - Windows XP автоматично ги открива наново и да се зададе в допълнителните настройки на първият порт да не показва грешки при проблем и така и направих, но това не е решение, а просто скриване на проблема, както и обясних в първият си пост.

Предположение 2:
Аз също имах почти същия проблем. Оказа се че USB-портовете били стари и ми сложиха една платка с нови USB-та и всичко се оправи . Платката струва около 20 лева .
- Това също ще ми бъде от полза при проверката на компютъра. Предполагам, че може да има нещо в типа платка, но преди това ще проверя USB кабела, тъй като той вече се дъни на 2 машини (настолен компютър и лаптоп).

Още веднъж благодаря за мненията и препоръките! Надявам се съм успял и аз малко от малко да ви помогна да разбулим мъглата покрай този често срещан проблем.

Очаквам новите коментари, ще следя темата най-редовно. ;)
iPhone 6 Plus 64GB iOS 9.3.1
iPad Air 32GB iOS 8.1
Аватар
mupo

Мнение от mupo »

Казах ти да инсталираш драйверите, а не да оставиш тези които слага Windows.
Драйверите за USB-тата трябва да са в диска който върви с дънната ти платка.

Снимката на Dock конектора на оригиналния кабела дадена от PunkoHead вероятно е от iPhone 2G, затова се различва от твоя кабел, който е за iPhone 3G.
Гледайки снимката моя кабел има пинове също на 4, 6, 8, 15, 16 и 30 позиция на Dock конектора.
Моя кабел (от iPhone 3G) съм го пробвал и работи с iPod Video и iPod Mini, така че проблема едва ли е в кабела ти.
Публикувай отговор