Разливане на течност въху Macbook Pro.

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
Magicroom

Разливане на течност въху Macbook Pro.

Мнение от Magicroom »

Миналата седмица ме сполетя това нещастие... кафето ми се оказа върху клавиатурата на макбука.
Доста стабилно олях дясната част на клавиатурата и тракпад-а, гледах как лека по лека течноста влиза във вътрешноста на компютъра... сърцето ми се разтуптя. Опитах веднага да го изключа, натиснах копчето за изключване, появи се менюто за Shut Down. Опитах се да се добера до него с пад-а, но тъй като беше целият в кафе не реагираше правилно.Изтичах по най-бързият начин до офиса, издърпах първата мишка която видях (от лаптопа на шефката :D ) включих я в макбука и го изключих. Веднага го обърнах на обратно - с клавиатурата на долу, с цел да предотвратя навлизането на течноста към дънната платка. Стоя в това положение около 15 минути. След това отворих долният капак. На пръв поглед вътре нямаше много кафе (3-4 капки), забърсах всичко, стоя така още около 30-40 минути. Помислих, че всичко е изсъхнало, затворих капака и натиснах Power Button-а. Това беше ГОЛЯМА ГРЕШКА.И така… Операционната система зареди, на пръв поглед всичко беше наред, клавиатурата работеше, пада работеше, дисплея работеше…Отдъхнах си, помислих, че ми се е разминало…усмихнах се. Тъй като при стартирането първият път се наложи да задържа около 10 секунди бутона, реших да опитам дали работи. Натиснах го. Не реагираше. Реших да пробвам да изключа компютъра от менюто. Изключи се, и до там. Повече не искаше да се включи. Усмивката отново изчезна. Цял ден прекарах в опити да го стартирам, но така и не тръгваше. Реших, че дъното е отишло. Проверих информативно цените на дъната в интернет. Започваха от $500 на горе. Призля ми. Прибрах се в къщи, отворих го пак, гледах и се чудих какво да правя. Реших да изкарам батерията. Както знаете тя не е направена с цел да се маха от потребителите, и болчетата с която е захваната не могат да се отвъртят с обикновенна отверка. Използвах клещи и след 15 минути маневри успях да ги развия и да изкарам батерията от дъното. След като отвъртях болчетата и махнах батерията, от долу всичко беше в кафе, и то мокро кафе! Осъзнах каква грешка съм направил като съм стартирал компютъра по-рано през деня. Забърсах отново всичко.
Мушнах зарядното в компютъра, и без да натискам никакви бутони той просто тръгна (без батерия върте). ОС зареди, и излезна картинката на десктопа. След като видях, че всичко е наред, по най-бързият начин го изключих. Оставих го около 24 часа без да го пипам, за да може да изсъхне всичко. На другият ден свързах батерията с дъното, затворих капака, натиснах Power Butona - НИЩО. Реших, че батерията е отишла. Разкачих я отново, свързах зарядното и компютъра тръгна. По-голямата част от клавиатурата не работеше. Power Button-а беше от тази част на клавиатурата. Сега макбука работи перфектно с изключение на клавиатурата. Изкарах късмет, че дъното не отиде по дяволите. Ако бях изчакал повече време преди да го пусна за първи път, най-вероятно и клавиатурата нямаше да си замине.
Това е моята история. Общо взето доста дълга и безинтересна, но реших да споделя, защото със сигурност ще се окаже полезна за някой.
Та ето какво трябва да направите ако залеете макбука си с течност:
1. По най-бързият начин го изключете ( Shut Down, и от ел.мрежата)
2.Обърнете го с главата на долу (ако течноста е разлята по клавиатурата)
3.Оставете го да изсъхне ПОНЕ 48 часа. Не правете моята грешка да го пуснете след 1 час.
Ако направите тези 3 стъпки е много вероятно след това да нямате никакви проблеми с компютъра.

Внимавайте :)
iPhone 4 | Gаlaxy S4
Macbook Pro 15"/i5/4GB
MaxT

Re: Разливане на течност въху Macbook Pro.

Мнение от MaxT »

Моите съболезнования! :((

Поне си се разминал по-леко, но пак си е гадно. [-o<
Computers are like air conditioners- they stop working if you open Windows. :lol:
Аватар
ponski

Мнение от ponski »

Здравей колега. Аз имах подобен проблем с мака, от който ти пиша, като разликата се състои в това, че го взех залят с уиски. Преди да опиташ да направиш това, което ти пиша по-долу, бъди готов да не сработи и да си купиш нова клавиатура/топкейс (в английския ибей има всякакви неща, защо не и топкейс за твоя мак, нов неоригинален или почти нов, но оригинален). И така, това, което можеш да направиш, е да извадиш всичко от лаптопа (не си казал какъв е модела, за това не мога да кажа кой знае колко повече), след което да накиснеш клавиатурата с копчетата нагоре в тава/съд с дейонизирана вода, по възможност топла. Ако кафето е било без или с малко сметана/мляко - има шанс да се възстанови клавиатурата (в нея мисля, че няма какво да изгори, тъй като тя е само ленти, чийто сигнал се обработва от дънната платка). Както си накиснал клавиатурата в хладка/топла вода, поиграй си и натискай копчетата по няколко пъти, докато спрат да щракат/лепнат. Промий така клавиатурата няколко пъти с прясна вода (дейонизирана) и я остави хубаво да изсъхне (при мен отне няколко дни - 2 или 3, не помня, като имаш предвид, че беше лято). Можеш да използваш електронна везна, чрез която да проследиш кога ще спре да се променя теглото и (кога водата се е изпарила), след което добави един ден, ей така, за всеки случай :) Надявам се, че и при теб ще се получи, успех!
Поздрави,

Понски

MacBook 6,1 Core 2 Duo 2,26Ghz 8Gb | Mac OS X 10.8.5
MacBook 7,1 Core 2 Duo 2.4GHz 8Gb | Mac OS X 10.9
iPhone 3GS 16Gb | iOS 6.1.3
Аватар
darkheroz

Мнение от darkheroz »

колеги, направо лошо ми става като чета постовете ви и си представям как често пия кафето си върху моя MBA ...
(~~)
Iphone 6 Gold 16GB
Ipad Air 32gb wifi only
Macbook Air 11'' 128GB SSD 4GB RAM, model 2011
Apple watch sport 42mm
Аватар
ponski

Мнение от ponski »

Така е, изключително вреден навик, но за жалост и аз не мога да се отърва от него :)
Поздрави,

Понски

Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Бих те поправил само в частта за дейонизираната вода, по две причини:
1. Дейонизирана, ама доколко си сигурен в % дейонизация?
2. Водата си е вода и причинява корозия, много често необратима.

Магическата съставка се казва изопропилов спирт(изопропанол), продава се в специализирани магазини(напр. този, до комплекса на БАН в кв.Гео Милев). Мешаш 50/50 с дейонизирана вода ;) и ползваш за почистване. След отстраняване на кафето(или друго), може да повториш с чист изопропанол. Този вид спирт, изпарява почти 100%(т.е. няма сух остатък от него).
"Мисля-значи съществувам"
Аватар
ponski

Мнение от ponski »

Ами може би наистина ще е по-добре, нямам представа, тъй като не съм пробвал, както и чел за подобен вариант. Що се отнася до водата - да, наистина нямаш гаранция до колко и какво съдържа, но пък би следвало да е по-пречистена и да липсва варовика (и другите вещества, които създават филм върху контактите, въпрос на тото е да попаднеш на каквото трябва у нас). Може би ако някой пробва и каже какъв е резултата ще бъде най-добре. Успех, ако предприемеш начинанието!
Поздрави,

Понски

Magicroom

Мнение от Magicroom »

Днес си я смених клавиатурата, купих си втора употреба от Ибей уж оригинална.
Нищо сложно с разглабянето, нужни са правилните отверки. Изгледах трите части на този клип, които ми помогнаха доста.

http://www.youtube.com/watch?annotation ... u7kZvRT6Oc
iPhone 4 | Gаlaxy S4
Macbook Pro 15"/i5/4GB
Публикувай отговор