Как да си преинсталирам Мак ОС?
-
Как да си преинсталирам Мак ОС?
Вчера си купих Пауърбук Г4 с Леопард 10.4.11 и искам да си инсталирам на чисто операционната система, но за пръв път имам такъв компютър и не знам как. В замунда намерих разни исо-та с Леопард, в момента даже свалям едното. Ще стане ли да го инсталирам както Уиндоус, да запиша исо-то на двд и само next next докато стане или има нещо по-специално? Драйверите дали ще са включени? Благодаря предварително.
-
Re: Как да си преинсталирам Мак ОС?
Поправка: 10.4.11 май е Tiger, не Leopard.
- angelovarna
- Обратна връзка:
Ако искаш Леопард ще ти трябва DVD-DL (двуслойно двд 8GB). Най-лесно става като си направиш един дял от 7 или 10ГБ с Disk Utility, ресторнеш на дяла инсталационното .dmg и после рестартираш машината. Като при рестарта трябва да задържиш натиснат бутона Aлт на клавиатурата веднага след като чуеш звука при буут (онова "дръъъннн"
), като видиш ябълката - пускаш бутона.
Ще ти се появят иконите на две логически устройства, избираш новото и инсталацията започва. От там насетне е просто.
iso-та не си тегли, изтегли си непипано .dmg от демоноид или брокънстоунс. Този торент е перфектен за целта: http://www.demonoid.me/files/details/1779769/30268746/
Най-добре е да се ползва непипано ритейл копие.
G4ките се задъхват с Леопарда, особено като стане дума за флаш - съвсем клякат. Ако процесора на машината ти е под 1GHz и RAM-та - под 1GB - по-добре си стой на Тигъра. Все пак не е излязъл съвсем от поддръжка, а и машината ти е отдавна отписана от Епъл. Те това лято се канят и да отпишат и първите им машини с Интелски процесори, а твоята е две поколения назад от тях.

Ще ти се появят иконите на две логически устройства, избираш новото и инсталацията започва. От там насетне е просто.

iso-та не си тегли, изтегли си непипано .dmg от демоноид или брокънстоунс. Този торент е перфектен за целта: http://www.demonoid.me/files/details/1779769/30268746/
G4ките се задъхват с Леопарда, особено като стане дума за флаш - съвсем клякат. Ако процесора на машината ти е под 1GHz и RAM-та - под 1GB - по-добре си стой на Тигъра. Все пак не е излязъл съвсем от поддръжка, а и машината ти е отдавна отписана от Епъл. Те това лято се канят и да отпишат и първите им машини с Интелски процесори, а твоята е две поколения назад от тях.
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
Имах такава вярно флаш малко се задъхваше,но всичко друго вървеше прилично с Leopard.
- angelovarna
- Обратна връзка:
И аз имах - PowerBook G4 12" - 1GHz CPU, 768MB RAM, 32MB GeForce 5200, 80GB HDD -> жестока машинка.
Но определено си личеше колко по-пъргава е с Тигъра спрямо Леопарда. Иначе греенето си е почти без разлика
Но определено си личеше колко по-пъргава е с Тигъра спрямо Леопарда. Иначе греенето си е почти без разлика

-
Благодаря много, явно ще остана с тигър засега, защото имам 512 рам. Иначе процесорът е 1.5гхз. Общо взето това което каза ангеловарна ще ми свърши работа и само да си преинсталирам тайгър, без да ъпдейтвам. От демоноид не мога да свалям, затворени са регистрациите, ще потърся в другия.
едит: сега видях, че другият пък е с покани, но са затворени в момента
едит: сега видях, че другият пък е с покани, но са затворени в момента
- angelovarna
- Обратна връзка:
Пробвай с това: http://thepiratebay.org/torrent/3960279 ... r_DVD_(PPC)
Мисля, че разширението на инсталационния файл е .toast, затова ще ти е нужна програмата за печене на дискове - Toast, но нищо не те спира и да смениш разширението на iso с просто преименуване на файла.
Мисля, че разширението на инсталационния файл е .toast, затова ще ти е нужна програмата за печене на дискове - Toast, но нищо не те спира и да смениш разширението на iso с просто преименуване на файла.
-
Ангеловарна това го направих още вчера. Свалих точно този торент преименовсх го и всичко стана точно. сега се инсталират ъпдейтите, само не знам защо не ми работи кликването на мишката през тъчпада. Иначе от бутона си работи. Може би ще се оправи като се инсталират ъпдейтите и рестартирам
- angelovarna
- Обратна връзка:
И тогава няма да работи. Той както каза си работи (бутона), само трябва да го пуснеш от System Preferences. Ще видиш опцията в Trackpad раздела. 

-
Супер, и мишката вече е готова. Въобще компютърчето си е много готино, особено че са събрали в него и оптично устройство. Само дето не поддържат операционната система, но пък винаги може да му се сложи линукс. Поздрави от Карлово, благодаря ти пак angelovarna
Мога ли да попитам какво точно значи да ресторнеш дмг-то на новия дял? в смисъл теглиш дмг-т0 с новия мак който искаш да инсталираш и? как го подготвяш на новия дял за да можеш после да го използваш за инсталацията?angelovarna написа:Ако искаш Леопард ще ти трябва DVD-DL (двуслойно двд 8GB). Най-лесно става като си направиш един дял от 7 или 10ГБ с Disk Utility, ресторнеш на дяла инсталационното .dmg и после рестартираш машината. Като при рестарта трябва да задържиш натиснат бутона Aлт на клавиатурата веднага след като чуеш звука при буут (онова "дръъъннн"), като видиш ябълката - пускаш бутона.
...за един по-съвършен свят...
*iPhone 6S 128GB, Apple Macbook Pro 15' 2012, Apple Watch Steel 42mm, iPod Shuffle 2nd gen*
*iPhone 6S 128GB, Apple Macbook Pro 15' 2012, Apple Watch Steel 42mm, iPod Shuffle 2nd gen*