HOWTO: Конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
Аватар
Sisq0
Критикар №1

HOWTO: Конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter

Мнение от Sisq0 »

В последно време няколко потребители ми писаха ЛС с въпроси относно програмите и настройките, които ползвам за конвертиране. Реших да спретна ръководство за конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter. Не претендирам, че е най-добрата програма за конверт, но поне за мен е по-добра и лека от Xvid4PSP, и конвертира значително по-бързо (дори на слаби машини като моята).

! Преди да започнете ви трябват програмите WinAVI MP4 Converter (миръри за теглене: rapidshare, 4storing) и ffdshow*.

* нужен е заради поддръжката на субтитри. Подробно обяснение по-надолу в ръководството.

I Инсталирате WinAVI MP4 Converter и стартирате програмата.

II От менюто избирате MP4 и зареждате файл, който ще конвертирате.

Изображение

III След като сте избрали видео файл, от следващия прозорец имате възможност за избор на папка, където да се съхрани изходният файл, както и опция за разширени настройки (Advanced). Ако изберете повече от един файл (примерно филм на две части), то се появява опция за "сливане" на двата файла в един, което е доста удобно. Тук трябва да внимавате дали двата файла са подредени правилно. Програмата има навика да бърка последователността на файловете, затова се уверете, че са подредени както трябва (като минете с мишката над файла, излиза поп-ъп с пълното наименование, по което можете да се ориентирате).

Изображение Изображение

IV Влизате в Advanced и настройвате видео/аудио според нуждите си. Прилагам два екрана с моите настройки за конвертиране на филми. Оградил съм важните!

Изображение Изображение

1. Задавате резолюция 480х320, която е оптимална за екрана на iPhone.
2. Слагате отметка на Keep the original frame rate. В противен случай, при промяна на оригиналния фреймрейт на входящия видеофайл, субтитрите в крайния ви продукт ще се разминават с картината.
3. Задавате видео битрейт на 512 (мисля, че това е стойността по подразбиране на програмата)
4. Задавате 64 за аудио битрейт. Забележете, че това са настройки за филми! Когато конвертирам музикални клипове или концерти, променям тази стойност на 128 (максималната)!
5. От Encode избирате 16:9 за Aspect Ratio.

V След като сте въвели желаните настройки, затваряте Advanced панела и ви остава само да натиснете OK, за да започнете конвертирането. При мен направата на един филм отнема около половин час. Предполагам, че при по-мощни машини времето ще е по-малко.

Изображение

ДОПЪЛНЕНИЕ

Добавяне на плакат към филма.

След като сте изпълнили точка V от ръководството и преди да споделите филма със свои приятели и съфорумци, е добре да добавите и плакат към самия видео файл, за да се показва на всеки потребител, който го изтегли и добави в своя iTunes.

Намирате желания плакат в интернет (в google images има всичко) и го сваляте някъде в компютъра си.

Отваряте iTunes и добавяме конвертираният филм.

С десен бутон върху филма и избор на Get Info извеждате информацията за видео файла.

Изображение

Избирате Artwork таба, кликвате върху Add, избирате плаката, който вече сте свалили, и го добавяте. Плакатът вече е прикачен към видео файла и ще се показва както в iTunes библиотеката, така и в iPod/iPhone галерията.

Изображение

При липса на вградени субтитри в изходящия mp4 файл.

Много от потребителите използват разни codec packs, но аз не съм им фен. Не харесвам идеята да ми слага една камара излишни декодери, които не са ми нужни и само могат да ми оплескат системата. Филми гледам с KMPlayer, който има вградени кодеци и поддръжка на субтитри. Ако и вие сте като мен, за да вкарате субтитри при конверт на филм, ще ви е нужен ffdshow.

Инсталирате ffdshow, след което влизате във Video Decoder Configuration на програмата (при мен се стартира от Start Menu -> All Programs -> ffdshow -> Video decoder configuration).

Слагате отметка на Subtitles.
в главния Subtitles прозорец:
- задавате . (точка) в полето за търсене на субтитри. Това ще накара програмата да зарежда автоматично файлът със субтитри (srt или sub) от папката на филма, който пускате за конвертиране. Важно е файлът със субтитри да е с идентично име с видео файла (пример: StarWars2.avi и StarWars2.srt).
- плъзгате слайдера за вертикално позициониране на субтитри на 100%, за да се показват в най-долния край на екрана.
в подпрозорец Font:
- задавате желания шрифт (при мен е Tahoma)
- задавате желания енкодинг (естествено Cyrillic)
- задавате желания размер на шрифта (за мен 19 е идеален размер)
- можете да настройвате и други различни глезотии като цвят на шрифта, тежест на буквите и сянката, разстоянието между буквите и т.н.

Изображение Изображение

Следвайте точка V и сте готови :)

И все пак - не конвертирайте филми с лошо качество на картина или звук (или поне не ги споделяйте във форума), защото се губи приятното усещане от гледането.

п.п.
Благодарности за aveliky, който преди време ми даде ценни съвети относно видео конвертирането и ми спомена за тази програма.
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
aveliky
Обратна връзка:

Re: HOW-TO: Конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter

Мнение от aveliky »

Браво, много добро ръководство!
Дано спрат излишните въпроси - "как да си направя филм".
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

За мен е най-добрата програма. Ползвам я от много време. Има и WinAvi Video converter с който си правя двд-та от avi.
Чудесно ръководство. Дано го четат преди да питат.
Аватар
LUBO_88

Мнение от LUBO_88 »

БРАВО Sisq0 супер подробно обяснение :)
changer

Мнение от changer »

Супер ръководство, но само да попитам...с тази програма или с XviD4PSP 5.0 е по-бързо конвертирането.Защото аз ползвам втората като ми се наложи, но е доста бавна,а тази не съм я пробвал още.
Аватар
cristiano_sv

Мнение от cristiano_sv »

Eкстра.......ей такива обяснения и Стиви Уондър ще разбере!!!
Glory Glory Man United!!!
Аватар
Arwuen

Мнение от Arwuen »

Искам само да попитам дали на някой му се е случвало да му излизат двойни субтитрите.Значи правя всичко както е дадено в ръководството и когато файла вече е конвертиран буквите са двойни.Явно нещо пропускам,помогнете моля
GLORY GLORY Man United
Apple IPhone,8gb..2.1...RESPECTUAALNO
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Arwuen написа:Искам само да попитам дали на някой му се е случвало да му излизат двойни субтитрите.Значи правя всичко както е дадено в ръководството и когато файла вече е конвертиран буквите са двойни.Явно нещо пропускам,помогнете моля
Явно имаш и codec pack, в който има поддръжка на субтитри, a отделно си сложил и ffdshow. Махни ffdshow и пробвай. Излишно съм писал да го слагате, ако нямате друг поддържащ кодек!
Моето творчество!
siromaha

Мнение от siromaha »

А нас... Макинтошаджийте... кучета ни яли :)
iPhone 5, 64GB - 6.1.3
iMac (old)
iPad 2, 64 gb
iPod 20 GB - 2003 година :)
Аватар
Tomi_m
Обратна връзка:

Мнение от Tomi_m »

E що така говориш? Нямаш ли си играчка за Mac-a =:)
 iPhone 4S 32GB 5.0.1
MacBook Pro Multi-Touch Trackpad, Intel Core 2 Duo, HD 120GB, RAM 4GB up to 8GB
siromaha

Мнение от siromaha »

Tomi_m написа:E що така говориш? Нямаш ли си играчка за Mac-a =:)
Не съм успял да намеря безплатна програма за конвертиране все още... не че много съм търсил... ама :)
iPhone 5, 64GB - 6.1.3
iMac (old)
iPad 2, 64 gb
iPod 20 GB - 2003 година :)
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Забравих да добавя и задаването на плакат за филма. Първото мнение в темата е допълнено!
Моето творчество!
sskinara

Мнение от sskinara »

ако нямой може да ми помогне с суб.права всичко както е написано но суб неми се появяват на филма.пускам да се конвертира суб няма
bzkbee

Мнение от bzkbee »

Мерси! :) Само едно въпросче имам - защо филм 700мб става на 1,2гб? Не ли малко много и кое трябва да намаля за да стане по малък размера?
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Не би трябвало да става толкова голям. По този метод е нормално крайният файл да е с големина ~450-550mb. Ако конвертираш видео с много ниско качество, обаче, е възможно да става по-голям от оригинала (това съм го срещал предимно при DSRip сериали, които от 175мб стават около 190мб, защото входящия файл е с ниско качество).
А иначе, дали ще конвертираш филм на една или две части, няма значение. Големината се определя по-скоро от качеството и видът кодинг на входящия файл, и времетраенето му, отколкото от размера.
Моето творчество!
Ob1

Мнение от Ob1 »

Потвърждавам ! :) 2-ри филм конвертирам по абсолютно същия метод и от 700 става 1.2 GB
changer

Мнение от changer »

Аз днес два клипа с големина около 70-80мб с доста добро качество ги конвертирах и станаха по 90-100мб?!След това пробвах с XviD4PSP 5.0 и станаха на по 20-30мб...може би двете програми използват различни кодеци, които оказват влияние от време на време o_O .
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Не мога да си обясня този феномен. Настройките ми са напълно идентични с тези по шотовете в първото мнение (нали съм направил шотове на моите настройки). Не правя нищо допълнително от това, което е описано. (:~
Моето творчество!
changer

Мнение от changer »

Може би имаме различни кодеци на пс-тата и от там да идва тая разлика.Или пък от различните видео релийзи...
Ob1

Мнение от Ob1 »

От кодеците е 100% :)
Аватар
aveliky
Обратна връзка:

Мнение от aveliky »

Лесно може да се провери, дали е от кодеците, или от качеството на филма. Свалете си филма Iron Man от arena.bg. Tози релииз е конвертирал sisq0 и постнал във форума. Конвертирайте го по начина описан в упътването. Трябва изходния файл да е 588mb., като на sisq0. Ако се получи разлика, ще го мислим.
endorion

Мнение от endorion »

Правя всичко както е описан но щом вляза на advanced/encode sub stream ми е на none и не мога да го променя. в крайна сметка изобщо не ми излизат суб
Аватар
mupo

Мнение от mupo »

endorion написа:Правя всичко както е описан но щом вляза на advanced/encode sub stream ми е на none и не мога да го променя. в крайна сметка изобщо не ми излизат суб
Най-вероятно името на видео файла и на файла със субтитрите не са с едно и също име.
tenchoto

Re: HOWTO: Конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter

Мнение от tenchoto »

Абсурдно е WinAVI да конвертира 700 MB *.avi файл в 1800 MB *.mp4 видео ! :-O
Имаше един стар и грозен Videora iPhone Converter, но поне си вършеше добре работата.
iPhone 4 unl. 8GB FW4.3.1; iPhone 8GB FW3.1.3
Аватар
Grievous
Обратна връзка:

Re: HOWTO: Конвертиране на филми с WinAVI MP4 Converter

Мнение от Grievous »

Babylon
705MB=1.43GB
Публикувай отговор